In 2014 logeerden we 20 km ten zuiden van Florence, dichtbij een station. Florence bijna op loopafstand.
Op zekere dag ontstand het idee dat Ravenna toch bereikbaar moest zijn. In mijn hoofd zit sinds mijn gymnasiumtijd: mozaieken-Ravenna. Dat moet uitzonderlijk mooi zijn.

Ravenna bleek heel goed bereikbaar per trein.

 

 

 

De reis duurt een uur. Dan is het nog 15 minuten lopen en je bent in het relatief kleine centrum van de oude stad.
Als vanzelf kom je in het hartje van de oude stad bij de San Vitale. Eenmaal binnen is de rust afgelopen. Je valt van de ene verbazing in de andere. Je gaat alles willen zien maar je begrijpt dat dit niet mogelijk is. Je hebt geen matrixen waarin je deze ruimten, vormen, lijnen en kleuren kunt vatten of benaderen.

Uiteindelijk buiten zie ik in het grasveldje 'galla placidia' staan. Die naam is zo bekend. Op het gym moesten we daar eens een oost-indische inkt tekening van maken met perspectieven en schaduw ... Toen dat project voltooid was leek mij duidelijk: dit lijkt nergens op. Maar ik kreeg er een 9 voor. Blijkbaar wist mijn oog meer dan mijn bewustzijn kon zien. Maar ik wist dat het mausoleum van Galla Placidia (rond 450) in Ravenna was. Ongeveer 50 jaar lang heb ik er nooit aan of over gedacht.


Het gebouwtje blijkt onooglijk, ofwel: niets bijzonders. Een bakstenen gebouwtje, vrij onopvalland. Je moet het weten wil je daar iets gaan zoeken.
Het is niet moeilijk om binnen te komen. Daarna geloof je je ogen niet meer en wordt de tijd tijdloos.

Ook San Apollinare in Classe (een havenstadje uit de oudheid, dicht bij Ravenna). Het is onwaarschijnlijk dat deze eenvoudige struktuur zo bergend kan zijn - je hebt het nog nooit gezien en het komt zo vertrouwd voor.

Met vijf uur doe je Ravenna en jezelf te kort.

Kortom: het wordt tijd meer ruimte uit te trekken voor Ravenna. Daarom, eind april, vlak voor het toeristenseizoen begint, een reis naar het trio: Bologna, Ravenna en Florence. Ravenna staat niet toevallig in het midden. Het bijgevoegde materiaal kan een indruk geven.


San Vitale.
Galla Placidia.
San Apollinare in Classe.
San Apollinare nuovo.

Jan Engelen, mei 2019.
home