Mausoleum van Galla PlacidiaAan de gestalte erbij zie je hoe bescheiden de formaten zijn.

Van 1977-61 ben ik leerling van het Gymnasium Sancti Alberti, het klein seminarie van de paters Karmelieten, in Zenderen, halverwege tussen Hengelo en Almelo, voor de grammatica tot en met de rethorica, dat wil zeggen de klassen 3 tot en met 6. In dat jaar krijgt de school een nieuwe docent voor tekenen/kunstgeschiedenis. In mij herinnering presenteerde de heer Brunel al vrij snel "het mausoleum van Galla Placidia". Het is een bouwwerk in de vorm van een kruis.

De buitenmuren hebben aan de buitenkant 2 tot 3 "nissen". Wij moeten dat met oostindidsch inkt en pen tekenen, rekening houdend met perspectief en schaduw. Ik heb geen waardering voor mijn eindproduct. Maar wanneer we "het werk" terugkrijgen blijk ik verguld te zijn met een 9. Vanwege die kortsluiting in mijn hoofd zit de naam "Galla Placidia" vermoedelijk sinds die tijd in mijn geheugen. Dat is 1977.
Rond 2003 bezoeken we enkele steden "boven Florence". Er is tijd. Zullen we naar Ravenna gaan? Daar schijnen mooie mozaieken te zijn. De trein brengt ons daar en we zoeken snel het centrum. Zo komen we vanzelf in de San Vitale. Op weg naar buiten zie ik een bijna onopvallende bordje langs het pad. "Galla Placidia". Geen idee dat dat hier was. Een onopvallend gebouwtje. Je, ik herinner me de vormen. Veertig jaar later! Daar moeten we naar toe. We gaan naar het onopvallend gebouwtje.

We gaan naar binnen. Een alles betoverend blauw omarmt je.
Je ziet de bogen links en recht van d beide vleugels. Eenzelfde boog strekt zich uit naar voren. Het beeld is vervormd. De twee zijbogen en de boog naar voren zijn even hoog. De afbeelding boven in beeld, staat op de een van de vier muren die de koepel dragen.

De onderste afbeelding laat een man zien met een kruis en een banier. Het is dus een martelaar. Links ie je

een open boekenkast en daartussenin een vuur met een rooster. Dat is de traditionele afbeelding van


de H. Laurentius, Martelaar.

Je ziet dat het geen simpele rechtoe rechtaan kleurvlakken zijn. Er zijn structuren en tonen zichtbaar.

In 2019 reserveren we tijd. We willen nu goed gaan kijken. Galla Placidia, San Vitale, Ravenna. We vinden een logeerplaats op 400 meter afstand van Galla Placidia. Zo hebben we de mogelijkheid een goed moment te kiezen. De mensen die de gasten ontvangen en de toegangsbewijzen controleren zijn daarbij zeer behulpzaam.